Cel mai nou Photoshop in REVIEW: CS6 Beta
Descarcabil gratuit, noul beta de Photoshop CS6 prezice schimbari majore la capitolul functionalitate in viitorul aplicatiilor de creativitate marca Adobe. In plus, ne demonstreaza si ca performanta cu care ruleaza noile versiuni este o prioritate majora pentru compania producatoare.
Dupa multe surle si trambite in cadrul mai multor evenimente din ultimul an, Adobe a decis in sfarsit sa faca disponibila si utilizatorilor obisnuiti o versiune incipienta a noului Photoshop CS6, cu cateva luni inainte de lansarea comerciala a acestuia.
Noul Photoshop CS6 va integra unele dintre cele mai radicale schimbari fata de versiunile anterioare. Vine cu o noua interfata, mai intunecata, dar cu butoane si meniuri expuse mai eficient, cu noi filtre, brush-uri, functii mai avansate de editare video, plus multe altele.
Dupa cateva zile petrecute cu aplicatia, ne-am decis sa va aratam ce este nou, ce e mai bun si, mai ales, de ce CS6 este un motiv parca mai substantial de upgrade decat ultimele versiuni.
Interfata implicita este curata, clara, insa mult mai intunecata decat vechile iteratii. Gandita pentru o experienta mai implicata, pentru cei care nu sunt adeptii schimbarii pot in orice moment sa revina la vechia versiune pe gri din meniul Preferences – Interface. In partea stanga butoanele parca sunt si nu sunt aceleasi. De fapt, aveti toate functiile cu care v-ati obsinuit doar ca au fost un pic rearanjate cu scopul de a fi amplasate mai eficiente si de a va oferii acces mai rapid la ce va intereseaza.
In ceea ce priveste cateva trasaturi generale ale noii interfete, merita sa retineti ca tab-urile sunt omniprezente prin meniuri, filtre si parametri – o particularitate nu foarte adorata de utilizatori. Totusi, daca vreti sa va personalizati interfata dupa bunul plac, aproape fiecare bara, buton sau fereastra pot fi mutate tinand apasat pe o zona hasurata din partea de sus a respectivelor elemente.
Zona de layere si ajustari rapide, desi se regaseste tot in partea dreapta, intr-o zona accesibila cu usurinta, vine cu cateva modificari pentru a spori gradul de eficienta al utilizatorilor avansati. Layerele acum sunt indexate si le puteti sorta extrem de usor dupa criterii precum culoare, nume, tip sau diverse atribute.
Pe langa sortare, zona de layere acum include si posibilitatea cautarii rapide – o functie perfecte pentru fisierele mari cu foarte multe layere. Nu lipseste din dreapta nici accesul rapid la functii de ajustare a curbei de culoare, balansului de culoare si a saturatiei.
Mini Bridge-ul din partea de jos a ferestrei este o unealta extrem de utila pentru utilizatorii ordonati. Desi aveti nevoie si de aplicatia Bridge in fundal, aceasta zona va ofera acces rapid la un browser de imagini pentru a deschide fara prea mult clickuri alte documente de care aveti nevoie. Nu trebuie decat sa aveti imaginile sortate anterior pe directoare sau proiecte si veti putea aproape in permanenta sa evitati cale File – Open.
Brush-urile si uneltele sunt in mare partea aceleasi, insa vin cu ceva particulariti modificate. De exemplu, unelte precum lasoul sau unealta de decupat acum sunt insotite de un cursor extrem de sugestiv. Cu alte cuvinte, daca ati facut clic pe lasou, pe langa cursorul obisnuit de Windows veti mai avea un al doilea cursor pe care trebuie sa-l plimbati pe toata perioada utilizarii respectivei unelte. Este un pic dubios la inceput, insa dupa cateva clicuri veti uita ca nu este cursorul obsinuit.
Desi destul de greu de reprodus intr-o imagine, in ceeea ce priveste utilizarea brush-urilor aveti o functie care va permite sa nu mai dati 20 de clicuri pentru a pune din loc in loc „o stampila”. Este suficient sa introduceti un numar in campul spacing si in momentul in care veti tine apasat pe mouse si veti misca cursorul brushul se va aplica respectand ritmul definit.
Filtrele pentru Photoshop reprezinta o industrie din care traiesc zeci de companii ce au creat mii de pluginuri. Chiar si in aceste conditii insa, e placut sa vezi ca nici Adobe nu neglijeaza aceasta parte a aplicatiei si adauga in permanenta filtre noi. In imaginea de mai sus puteti vedea cat de interesant si usor se poate indoi o imagine trasand pur si simplu niste linii care definesc zonele de curbura. Efectul e surprinzator, iar precizia cu care puteti controla intregul proces este deosebita.
Ideea de 3D, desi este la prima iteratie in cazul Photoshop 6, face o treaba foarte buna in a oferi utilizatorului posibilitatea de a-si porta pozele intr-un mediu 3D. Cu o interfata cara parca aduce aminte de 3DSMax, in Photoshop acest mod de lucru va permite sa aplicati texturi, sa definiti materiale si sa modificati proprietati ale fetelor obiectelor rezultate. E adevarat, utilitatea unei astfel de functii este relativa, insa e impresionant nivelul de detalii pe care l-a implementat Adobe la capitolul 3D.
Lens Correction este un alt filtru bun de experimente. Cu un efect asemanator celui obtinut cu obiective fish eye, aceasta va ofera un control foarte bun asupra distorsiunilor pe care le puteti aplica unei imagini. Aveti parametri de transformare pe verticala, pe orizonatala si puteti ajusta dimensiunea si unghiul imaginii finale. Exista si cateva slidere pentru remedierea aberatiilor cromatice, iar daca aveti rabdare sa experimentati puteti chiar si sa indepartati efectul de distorsiune de pe o imagine.
Oil Paint sau pictura in ulei, desi nu este un filtru nou, acum va ofera mai multi parametri pe care ii puteti ajusta pentru a obtine efectul dorit.
Editarea video in Photoshop CS6, pentru o functie adiacenta care nu isi gaseste loc in titlul programului, este extrem de utila si face o treaba foarte buna in va salva niste bani pe care in alte conditii i-ati fi cheltuit pe un program dedicat.
Magia vine din faptul ca dupa ce ati inserat un clip video in timeline acesta poate fi editat cu uneltele din Photoshop pe care le cunoasteti si le gasiti cu usurinta. Puteti ajusta cu usurinta coloritul, gama si curba de culoare, ca si intr-o imagine statica, iar daca vreti sa faceti lucruri un pic mai complexe puteti aplica texturi, filtre sau puteti adauga coloane sonore din doar cateva clicuri.
Un capitol la care ar fi putut sa dezamageasca este zona de export, insa Photoshop, dupa ce ati terminat lucrul, va ofera toate formatele video cu care sunteti obisnuit.
Iris Blur este un filtru extrem de util pentru cei cu un simt artistic mai pronuntat. Practic pe langa filtrele de blur cu care ne-am obisnuit, acesta vine in plus cu definirea unor zone de claritate. Puteti aplica cantitati de lumina, puteti defini cantitatea de ceata, unghiul la care este aplicata, sau daca vreti puteti defini cu precizi formele zonelor clare, dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai sus.
Salvarea in fundal este o functie extrem de utila pe care ne-am dori-o in orice aplicatie, din fericire printre putinele aplicatii care o integreaza se numara Photoshop CS6. Mai precis, in momentul in care apasati Command+S sau CTRL+S fluxul de lucru nu va mai fi intrerupt ca pana acum cu procesul de salvarea, acesta din urma petrecandu-se in fundal. Daca aveti probleme de stabilitate cu sistemul, puteti chiar sa activati functia de salvarea automata la intervale regulate, extrem de utila in orice situatie.
Noua metoda de crop integrata pentru prima oara in Photoshop CS6 va veni cu ceva frustrari dar si cu un plus de functionalitate. Daca pana acum definieati o zona de crop pe o poza, si era suficient, acum definiti un cadru de decupare, moment dupa care rotiti, mutati sau redimensionati imaginea din spate pana ajungeti la rezultatul dorit. In teorie s-ar putea ca aceasta implementare sa fie mai utila, din pacate daca v-ati obisnuit sa lucrati din taste acum s-ar putea sa fie un pic mai complicat. O functie suplimentara din aceasta zona de functii este metoda de indreptare a unei poze ca va permite sa trasati o singura linie pe ecran, considerata de aplicatie orizontala, dupa care imaginea se roteste fara comenzi suplimentare.
Mutare relativa la continut sau Content-aware move este una din uneltele noi din CS6 extrem de interesante dar care necesita parca un pic de finisaj din partea dezvoltatorilor. Ori e nevoie de mici imbunatatiri, ori trebuie sa acceptam ca aceasta functie este mai utila in unele contexte decat in altele.
Mai precis, daca aveti luna intr-o poza pe cer, in momentul in care activeati unealta si mutati luna in alta parte rezultatul va fi cel scontat, spatiul de unde ati mutat-o se va fi acoperit iar ca utilizator ai scapat de cateva minute suplimentare de munca. In cazul unui soare insa problema se complica, sau mai bine zis rezultatul nu este la fel de impresionanta. Nestiind Photoshop-ul faptul ca soarele emana raze luminoase si ca instensitatea campului de lumina scade in timp ce ne distantam de respectivul corp ceresc, in momentul in care tragem de el spatiul de unde il mutam este acoperit dar nu intr-un mod la fel de estetic ca in scenariul anterior.
Concluzionand, in momentul in care veti folosi aceasta unealta de preferat ar fi sa nu aveti un fundal foarte complex. Acelasi lucru se poate spune si despre o alta unealta intitulata Conten aware extend sau extindere relativa la continut. Practic daca activati unealta si drageti de un zid respectivul zid se va mari intr-un mod extrem de credibil, acelasi lucru se aplica la un bloc, la un tren, poate chiar o limuzina. Din pacate utilitatea aceste unelte tinde spre zero daca o aplicam de exemplu la oameni sau alte forme neregulate.
Pentru fanii background defocus pe care le afiseaza imaginile provenite de la aparatele DSLR, noul Photoshop CS6 are o functie extrem de asemanatoare. Mai precis, trasand si mutand cateva linii puteti obtine un efect spectaculos care pare lucrat in detaliu. Nu trebuie decat sa definiti zone extrem de clare cu ajutorul a doua lini, urmate de alte doua linii pana la care se vor defini zonele de tranzitie dintre clar si ceata.
Printre cele 65 de functii noi specificate de Adobe pentru Photosho CS6 se numara extrem de multe pe care probabil nu le veti vedea niciodata sau pe care le veti folosi extrem de rar. In orice caz, partea buna este ca noul produs software, aparent, integreaza si foarte multe elemente la cererea publicului. De exemplu, campuri de text poti fi acum umplute cu usurinta cu butonul „Paste Lorem Ipsum”, iar daca lucrati la rezolutii extrem de mari puteti dintr-un clic sa va definiti brush-uri cu o dimensiune de pana la 5000 pixeli.
Una-ntr-alta, asa ar arata o fereastra de Photoshop CS6 intr-una de CS5. Desi similaritatile sunt foarte multe, pentru a nu indeparta utilizatorii cu un spirit conservator mai dezvoltat, Adobe a reusit sa integreze schimbari cu destul de mult talent.
In alta ordine de idei, numarul de detalii la care s-a gandit Adobe in cazul unei dintre cele mai populare aplicatii este imens, si asta se vede. Pana si faptul ca sunt integrate in permanenta functii noi fara a deraia de la directia cu care s-au obisnuit utilizatorii experimentati este o performanta demna de luat in calcul.
E adevarat, Photoshop-ul, desi a devenit un verb in dictionarul limbii engleze, ca si Google de altfel, inca este o aplicatie destul de greu de invatat, daca aveti insa rabdare si ceva creativitate veti ramane surprins de ce veti obtine, chiar si din primele cateva click-uri. Daca ar fi totusi sa atragem atentia asupra unei versiuni a popularului program de editare foto, noul Photosohop CS6 pare parca un prietenos, iar cu imbunatatirile la capitolul performanta, resursele computerului sunt parca folosite mult mai bine. Aplicatia porneste acum mult mai rapid, iar filtre mai simple sau mai complexe, precum Liquify sau Crop, sunt de cele mai multe ori aplicate instantaneu. La baza imbunatatirilor de performanta sta un nou motor grafic proprietar, intitulat Mercury Graphics Engine.
Pentru achizitie va trebui sa mai asteptati cateva luni, insa inainte de jumatatea anului veti putea cheltui, in SUA cel putin, 699 dolari pentru versiuna simpla a aplicatiei si 999$ pentru versiunea extended. Vor fi disponibile si versiuni de upgrade pentru cei care au achizitionat una din versiunile anteriorioare, pentru 199$ – Phothoshop CS6 si, respectiv, 399$ in cazul Photoshop CS6 Extended.
Daca totul merge conform planului, Adobe ID-ul pe care sunteti obligat sa vi-l faceti la instalare va fi functional si pentru utilizarea iminentului serviciu Adobe Creative Cloud. Astfel veti putea, in loc sa dati sute sau mii de dolari pe diverse aplicatii ale brandului, sa cheltuiti, de exemplu, doar 50$ pe luna pentru noul Photoshop CS6.
Sa nu fie oare aceasta o solutie mai eficienta pentru cei care folosesc un astfel de program doar cateva saptamani pe an, dar doresc sa fie in legalitate si sa beneficieze de suport?